Quantcast
Channel: skoldkortelforbundet.se
Viewing all 590 articles
Browse latest View live

Endokrinologer vill minska förskrivningen av Levaxin till patienter med subklinisk hypotyreos


Dubbelt så många läser på Sköldkörtelföreningens hemsida

$
0
0

Antalet besök på Sköldkörtelföreningen hemsida fortsätter att öka. Från januari 2016 till januari 2017 ökade antalet besök med mer än fem gånger: under januari 2016 var antalet besök cirka 18 000 jämfört med drygt 99 000 i januari 2017.

En del av denna ökning kan förklaras med föreningens regelbundna rapportering i samband med Liothyroninskandalen under vintern 2016 och den ökade uppmärksamheten i media på grund av detta – då man kan se att antalet besök hade en topp i januari 2017 för att sedan minska något. Men även om man tittar på en mer normal månad, som till exempel mars, är ökningen från 2016 till 2017 mer än fördubblad.

Det totala antalet besök under 2016 var över en halv miljon. 508 000 besök fördelat på 336 000 besökare. Antalet sidvisningar uppgick till 2,5 miljoner.

Den mest besökta sidan är den som beskriver vanliga symtom vid hypotyreos: och som hade nästan 1 miljon besök under 2016. Den näst mest besökta sidan är den som heter hypotyreos – fakta: cirka en halv miljon besök hade den. Detta visar starkt på att Sköldkörtelföreningens existens och arbete verkligen behövs. Behovet av kunskap och information är både stort, viktigt och nödvändigt. Speciellt nu när uppmärksamheten kring sköldkörtelproblematik bara ökar.

 

 

Information från Takeda: Restsituation på Levaxin 125 mkg

$
0
0

Takedas pressmeddelande lyder:

2017-05-16

”Restsituationen på Levaxin 125 mikrogram med 100 tabletter beror på problem med klistret på burkarna vilket kan leda till lösa etiketter.

Ärendet har högsta prioritet och åtgärder är vidtagna för att undvika detta framgent. För närvarande har vi inget exakt datum när styrkan finns i lager igen men vi beräknar att vara utan lager i någon vecka.

Vi har lager av övriga styrkor av Levaxin: 25, 50, 75, 100, 150, 175 och 200 mikrogram. Detta innebär att man kan kombinera tabletter så att man ändå kan ta korrekt dos.

Vi beklagar de problem som detta medför.”

Har du kvarstående hypobesvär trots Levaxinbehandling?

$
0
0

Standardmedicineringen för sköldkörtelsjuka är Levaxin. Många patienter upplever att de inte får fullständig symtomlindring och just nu kartlägger Kerstin Brismar, professor och specialist i endokrinolog och invärtesmedicin, hur många patienter som har kvarstående hypotyreossymtom och besvär vid Levaxinmedicinering.

Studien kan bana vägen för att större forskningsstudier framöver och på sikt bättre behandlingsalternativ för sköldkörtelsjuka. Om du skulle vilja förbättra vården kan du göra det enkelt genom att fylla i webbenkäten här fram till 170531: http://nnplm.se/enkat/

Läs mer om Nordiskt nätverk för personanpassad livsstilsmedicin/individanpassad vård på: http://nnplm.se/

Anmälan till webbenkät för bättre sköldkörtelvård

Varmt välkommen till Extra Årsmöte den 22 april 2017

$
0
0

Detta Extra årsmöte är lite speciellt, då det endast kommer att fatta beslut om nya stadgar för föreningen. Stadgarna antogs enhälligt vid det ordinarie årsmötet den 25 mars, men det krävs ett andra beslut för att de ska träda i kraft.

Alla medlemmar är varmt välkomna! Kom i tid! Avgiftsfritt!

När? Lördag 22 april 2017 kl 11:00-11:30
Var? På Spotlight PR, David Bagares gata 3 1 tr, 111 83 Stockholm

Läs mer här. Här finns handlingar.

Nya patientlagen skulle leda till förbättringar – istället har det blivit sämre

$
0
0

Patientlagen, som ska ge patienten större inflytande i vården genom att stärka och tydliggöra patientens ställning, har inte fått genomslag och inte lett till några förbättringar sedan den infördes för två år sedan – snarare har det blivit tvärtom. Det visar en ny rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

”Det är inte lagen i sig som är felet, även om myndigheten även kritiserar den på vissa punkter. Enligt rapporten handlar det snarare om att hälso- och sjukvården inte skapat förutsättningar för att den ska kunna tillämpas. Få känner till lagen, och inom vården har man dålig koll på vilka skyldigheter man har gentemot patienten. Landstingen och kommunerna har gjort för få insatser för att se till att lagen följs, och de insatser som har gjorts har bara varit koncentrerade till själva införandet av  lagen.

En annan försvårande faktor är att det finns en kultur inom hälso- och sjukvården där det inte är naturligt att sätta patienten i centrum och se hen som en aktiv samarbetspartner. Patienterna upplever inte att vården efterfrågar eller är intresserad av deras delaktighet. Enligt rapporten måste attityderna bland vårdpersonalen förändras så att det blir naturligt att patienten är delaktig, informerad och har inflytande.”

Läs fortsättningen i Läkartidningen: Bakslag för patientlagen

Läs mer i Dagens Medicin: Nya patientlagen gav inte patienterna mer inflytande

Debattartikel från Nätverket mot cancer: ”Det krävs mer än en patientlag för att stärka patientens ställning”

Enligt en undersökning som gjordes av Neuroförbundet tillsammans med läkemedelsbolaget Merck under 2015 hade bara 2 % av patienterna som svarade på enkäten blivit informerade om patientlagen vid sitt senaste vårdbesök. Bara 17 procent av de svarande har fått information om möjligheten att välja behandling, läkare och utförare av vård. Läs mer här.

 

Träffa HypothyroidMom i Danmark den 13 maj!

$
0
0

Bloggen HypothyroidMom har 2,5 miljoner besök per månad från över 200 länder och mer än en miljon följer HypothyroidMom, eller Dana Trentini som hon heter, på Facebook. Lördag den 13 maj besöker hon Herlev i Danmark.

Ta tillfället i akt och kom och lyssna till och träffa Dana Trentini, och andra HypothyroidMoms, denna dag! Kl 13:00–15:00 på Teaterbio, Herlev Bygade 30, 2730 Herlev.

Köp din biljett och läs mer här, eller här.

Läs mer om Dana Trentini här.

Föredraget arrangeras av:
DDHL, Den Danske Hypothyreose Landsforening: www.facebook.com/lavtstofskifteforening
och
Foreningen Stofskiftesupport: www.facebook.com/stofskiftesupport

Varmt välkommen hälsar Helle Sydendal och Anett Kroman!

Inte nöjd med den vård du får av din läkare? Kontakta då patientnämnden i ditt landsting!

$
0
0

Sköldkörtelföreningen fick ett mejl:

”Vill bara berätta att jag fått hjälp av patientnämnden med att få doktorn på min vårdcentral att äntligen lyssna på mig, och äntligen AGERA! Hurra!!! 

Efter tre månaders desperata rop på hjälp pga mina grymma symptom på att min hypo är felmedicinerad och behandlingen behöver ses över, jag har även grav brist på järn i mina järndepåer och behövde redan i januari, då jag sökte hjälp hos VC första gången, omgående järninfusioner men det hade inte doktorn uppmärksammat/brytt sig om trots att hon ska analysera och vid behov självklart utföra åtgärder snarast. Men det hjälpte inte hur många samtal jag ringde, inget hände trots att jag förklarade att jag blir sämre och sämre och det går fortare för varje dag.

Efter tips från 1177 samlade jag mina sista krafter och ringde patientnämnden. De var så trevliga och lyssnade på mig och förstod min förtvivlan. De skickade direkt en sk avvikelserapport till ansvarig chef på vårdcentralen där de förmedlade mina bekymmer, varför inte doktorn lyssnar och varför inget händer osv. Senare samma dag hade jag en ny tid hos denna doktor som jag kände mig totalt ignorerad av. Men hon hade fått påstötningar från annat håll, hon var som natt och dag!! 

Självklart skulle jag få järn redan nästa dag och det gick självklart bra att få det hos VC, inga problem. Jag påpekade lågt B12 bl a och vips så var recept klart så jag kunde hämta ampuller med B12 och sen få injektioner av det på VC, det gick så bra så. Remissen till endokrin var plötsligt skriven redan när jag kom, men doktorn hade ju inte med alla mina symptom och då lyssnade hon plötsligt noga och faktiskt skrev ner allt jag sa. Hon erbjöd sig att skicka en tilläggsremiss med alla svåra symptom jag har, och jag var tacksam för det men tänkte en stilla tanke ”om du bara hade lyssnat från början”…

Sen pratade vi om min sköldkörtel och mina värden som visar behov av att sänka Levaxin något samt att jag skulle behöva Lio. Jag tänkte det går hon aldrig med på att göra, men jovisst kan jag göra det sa doktorn, och tyckte att mitt förslag på att sänka Levaxin från 100 till 75 mkg samt lägga till Lio 10  mkg (5 mkg morgon och kväll) lät bra och vips så var det ordnat också. Jag trodde knappt det var sant!!!

Så dra er inte för att be patientnämnden om hjälp! Det brukar ge resultat sa 1177 och för min del blev jag plötsligt både lyssnad på, och tagen på allvar.”

Från 1177.se:

Kontakta patientnämnden med frågor eller problem som rör

  • offentligt finansierad vård landstingets hälso- och sjukvård
  • kommunernas hälso- och sjukvård i särskilda boenden
  • privata vårdgivare som har avtal med landstinget eller en kommun
  • handikapp- och habiliteringsverksamhet
  • folktandvården och den tandvård som landstinget finansierar.

Därutöver hanterar patientnämndens förvaltning också frågor som rör privata tandhygienister och viss privat tandvård.

Du kan ringa direkt till Patientnämnden på telefon 08-690 67 00. Om du väljer att mejla eller skriva brev istället, tänk på att inte skicka konfidentiella uppgifter via mejl eller brev. Beskriv kortfattat vad du vill ha information om eller be en handläggare kontakta dig.

Patientnämnden är en fristående och opartisk instans som enligt lag ska finnas i alla landsting/regioner.


Läkemedelsverkets analys: Läkemedlet Liothyronin uppfyller kvalitetskraven

$
0
0

Läkemedelsverket har, efter information om indragningen av Liothyronin den 20 januari 2017, gjort en oberoende analys av produkten. Resultatet visar att läkemedlet uppfyller ställda kvalitetskrav.

Läs mer

Graviditet och behandling med T3 eller NDT

$
0
0

Kvinnor som medicinerar med Liothyronin (T3) eller NDT (naturligt sköldkörtelhormon) och som blir eller planerar att bli gravida, får av sjukvården veta att de måste sluta med sådan behandling och övergå till monoterapi med Levaxin (T4). Många av dessa kvinnor, som gått över till kombinationsbehandling eller NDT därför att de inte mådde bra på Levaxin, undrar om inte en dåligt fungerande hypotyreosbehandling är sämre för fostret än kombinationsbehandling med Liothyronin eller NDT?

I en översiktsartikel från 2015 med titeln ”Combination Levothyroxine + Liothyronine Treatment in Pregnancy” publicerad i Obstetrical and Gynecological Survey, har man sett att kombinationsbehandling blir allt vanligare och därför valt att se över den forskning som finns i ämnet. Och det är inte många studier forskarna hittar. De refererar till en enda studie på råttor från 1990: ”Congenital hypothyroidism, as studied in rats. Crucial role of maternal thyroxine but not of 3,5,3′-triiodothyronine in the protection of the fetal brain” publicerad i The Journal of Clinical Investigation.

I denna studie gav man gravida råttor och deras foster ett läkemedel (Thacapzol) som kraftigt hämmar sköldkörtelhormonbildningen så att råttorna fick hypotyreos, med brist på både T4 och T3. När forskarna gav T4 till råttmamman normaliserades fostrets T3-nivåer i hjärnan. När de istället gav råttmamman T3 så skedde inget med T3-bristen i fostrets hjärna, inte ens när T3-dosen blev så hög att den var toxisk.

Med bakgrund av den forskning som finns (studien ovan men också där man till exempel studerat omvandlingen av T4 till T3 hos ett mänskligt foster), drar forskare slutsatsen att fostrets hjärna inte kan använda sig av T3 från modern, utan själv måste bilda T3 av moderns T4.

Det är viktigt att den gravida har tillräckliga mängder T4 i blodet, då det finns mycket forskning som visar att T4 är viktigt för fostret (framför allt innan fostrets egen sköldkörtelfunktion börjat komma igång, vilket sker cirka vecka 16–18).

Vid behandling med T3 eller NDT förekommer det ibland att T4-nivåerna blir (för) låga. Detta, samt att det saknas studier på mödrar som medicinerat med T3 eller NDT under graviditet, är anledningen till rekommendationen att gravida ska medicinera med T4 (Levaxin).

Endokrinologer vill minska förskrivningen av Levaxin till patienter med subklinisk hypotyreos

Missa inte spännande föreläsningar på Sköldkörteldagen den 20 maj!

$
0
0

Välkommen att köpa biljetter till årets fullspäckade Sköldkörteldag. 

Datum: Lördagen den 20 maj kl 9:30–18.

Plats: ABF huset Stockholm, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm

Biljetter köper du här: Länk till biljettförsäljaren Billetto

Biljettpriser: 

Medlem i Sköldkörtelföreningen: Inträde och fika = 350 kr (inkl hanteringsavgift). Rabatten kräver skickad kod (som du hittar i medlemsmejl som vi skickar ut med jämna mellanrum). Hittar du ej din kod? Mejla nadja.ostrom@skoldkortelforeningen.se

Bli medlem: Medlemskap, inträde och fika = 547 kr (varav hanteringsavgift 22 kr)

Ej Medlem: Inträde och fika = 625 kr  (varav hanteringsavgift 25 kr)

Vill du sponsra denna dag med en donation kan du välja valfritt belopp vid alternativet ”donation”. En donation ger inget inträde, men väl ett välkommet bidrag för bättre sköldkörtelvård till alla drabbade svenskar. Vi tackar allra ödmjukast för ditt/ert stöd!



Schema

09:30: Insläpp och kaffe/te, frukt

09:50: Presentation och Sköldkörtelföreningen hälsar välkommen!

10:00: Karin Nordlander – Föreläsning

11:30: Lunch (bokad eller valfri restaurang i området) Resturangkartan

13:00: Eva Damberg visar lymfmassage

13:30: Lars Omdal – Föreläsning

15:00: Fika med kaffe/te/vatten

15:40: Helene Kjellin – Föreläsare

17:15 Tack för idag!

 

Hoppas vi ses!

Mari, Anna, Carolina, och Nadja – teamet bakom Sköldkörteldagen 2017

Kontakt: nadja.ostrom@skoldkortelforeningen.se

 

VÅRA FÖRELÄSARE


Lars Omdal, läkare och funktionsmedicinare från Balderklinikken i Norge

www.balderklinikken.no

Ämnet för diskussion kommer att fortsätta att leta efter en logisk förklaring till varför vissa metabola patienter på T4 mono behandling fortfarande kämpar med symtom som trötthet och hjärndimma. Lars kommer att gå igenom den historiska användning av NDT och vad som hände när T4 tog över som standardbehandling, vad som är normalt T4 T3 fysiologi, titta närmare på den senaste forskningen om dejodinaser (enzymer som omvandlar T4 till T3), med särskilt fokus på hjärnan och de potentiella ”bias” som kan uppstå när T4 mono behandling av hypotyreos. Och vidare att del två av föreläsningen mer praktiskt om att använda T4 + T3 kombinationsbehandling, särskilt NDT och vår positiva kliniska erfarenhet med en holistisk behandlingsmodell genom 15 år, och en del medvetna punkter.

Karin Nordlander – Lycklig på riktigt!

www.karinnordlander.se

Man måste vara frisk för att orka vara sjuk – så hur gör jag för att må bättre? Är du trött på att vara sjuk? Valsar du runt i vårdkarusellen utan att få den hjälp du behöver? Blir relationerna där hemma ansträngda för att du inte mår bra? Då är du inte ensam.

”Man måste vara frisk för att orka vara sjuk – så hur gör jag för att må bättre?” fokuserar vi på dig och vad du kan göra för att må bra, oavsett hur din situation ser ut.

Karin Nordlander är terapeut och meditationslärare. Hon har mångårig erfarenhet av att hjälpa människor må bättre i sin vardag och hon har själv varit svårt sjuk i MS.

I sin föreläsning varvar hon fakta om dagens samhälle med personliga berättelser och konkreta verktyg för ett lyckligare liv.

Välkommen till en föreläsning som kan ge dig inspiration för stunden och välmående på lång sikt!

 

Helene Kjellin – Tarmhälsan!

www.helenekjellin.se

Föreläsning som handlar om varför problem med sköldkörteln uppstår, vad som påverkar med mera. Helene kommer att prata om att naturliga preparat som Thyro samt ex. Lio faktiskt hjälper men att det i förlängningen är ”medicin” som man troligtvis får fortsätta med om man inte reder ut grundorsaken. Sköldkörteln är det av kroppens organ som är allra känsligast för påverkan av gifter och tungmetaller och här kommer kopplingen till tarmen in och att läckande tarm i princip alltid ligger till grund för sköldkörtelproblematik. Så tarmen i fokus och kopplingen till sköldkörtelhälsan.

”Om du väljer mat din kropp är gjord för blir du pigg och frisk!”

Alla äter. Alla har en åsikt om mat….

För många blir maten ett problem, något jobbigt och ibland till och med något farligt. Så ska det inte vara. Mat ska vara något naturligt. Det ska vara självklart, okomplicerat, näringsrikt, mättande och gott!

I dag äter vi en allt mer artfrämmande föda. Ur ett evolutionärt perspektiv äter vi ny mat vilket resulterar i helt nya sjukdomar och problem i våra kroppar. Maten är för ren ur två perspektiv. Dels innehåller den för lite goda bakterier som man förr fick i sig genom konserveringsmetoden mjölksyrajäsning.

Ökad användning av antibiotika gör problemet ännu större då det dödar den naturliga flora vi bör ha i tarmen. Jästsvamp som Candida Albicans som för övrigt lever på socker och stärkelse tar över tarmar och matsmältningssystem.

Maten är också ren i bemärkelsen raffinerad. Vi äter muskelkött men ratar inälvor, brosk, märg mfl. nyttigheter. Vi tar bort skal och grova delar på frön, grönsaker och frukt och kvar blir ex. mjöl och juice med lågt innehåll av näring och fibrer.

Det kan gå ganska lång tid innan kroppen säger ifrån eftersom den gör allt för att överleva på det den får men till slut säger den stopp.

Det är då du kan välja att besöka en läkare och börja medicinera mot dina åkommor men du kan också välja att hjälpa din kropp att reparera sig genom att äta den mat vi är anpassade att äta.

Diabetes, hjärt och kärlsjukdomar, högt blodtryck, övervikt, värk och inflammationer, hormonella obalanser, astma och allergier, krånglande mage, kroniska tarmsjukdomar, migrän m.m… är bara några exempel på vår moderna ohälsa.

Moderna sjukdomar är orsakade av modernt leverne i form av mat vi inte är anpassade för och stress vilket kan kännas lite jobbigt. Men det betyder ju också att vi har väldigt stora möjligheter att själva påverka vår hälsa vilket ju i sig är helt fantastiskt!

Helene Kjellin, näringsterapeut”

 

Dubbelt så många läser på Sköldkörtelföreningens hemsida

$
0
0

Antalet besök på Sköldkörtelföreningen hemsida fortsätter att öka. Från januari 2016 till januari 2017 ökade antalet besök med mer än fem gånger: under januari 2016 var antalet besök cirka 18 000 jämfört med drygt 99 000 i januari 2017.

En del av denna ökning kan förklaras med föreningens regelbundna rapportering i samband med Liothyroninskandalen under vintern 2016 och den ökade uppmärksamheten i media på grund av detta – då man kan se att antalet besök hade en topp i januari 2017 för att sedan minska något. Men även om man tittar på en mer normal månad, som till exempel mars, är ökningen från 2016 till 2017 mer än fördubblad.

Det totala antalet besök under 2016 var över en halv miljon. 508 000 besök fördelat på 336 000 besökare. Antalet sidvisningar uppgick till 2,5 miljoner.

Den mest besökta sidan är den som beskriver vanliga symtom vid hypotyreos: och som hade nästan 1 miljon besök under 2016. Den näst mest besökta sidan är den som heter hypotyreos – fakta: cirka en halv miljon besök hade den. Detta visar starkt på att Sköldkörtelföreningens existens och arbete verkligen behövs. Behovet av kunskap och information är både stort, viktigt och nödvändigt. Speciellt nu när uppmärksamheten kring sköldkörtelproblematik bara ökar.

 

 

25 maj – Internationella sköldkörteldagen

$
0
0

25 maj är den Internationella sköldkörteldagen som vill uppmärksamma och sprida kunskap om sköldkörtelsjukdom. Årsdagen startades ursprungligen av Amerikanska Sköldkörtelförbundet (ATA) och görs i samarbete med Europeiska Sköldkörtelförbundet (ETA) )samt alla systerorganisationer runt om i världen som på ett eller annat sätt arbetar med sköldkörtelhälsa.

Den livsviktiga fjärilsliknande hormonproducerande körteln, som sitter på halsens framsida, påvekar varenda cell, vävnad och organ i kroppen. Hormonerna som produceras av sköldkörteln påverkar kroppens ämnesomsättning och andra livsviktiga funktioner såsom kroppens energinivå och hjärtfunktion. Amerikanska Sköldkörtelförbundet räknar med att ca 20 miljoner amerikaner är drabbade av sköldkörtelsjukdom och att mer än 12 procent av befolkningen under sin livstid kommer att utveckla sköldkörtelsjukdom.

Fira Internationella sköldkörteldagen genom att sprida info om denna dag på din egen Facebooksida/Twitter/Instagram. Ökad generell kunskap om sköldkörtelsjukdom är en av byggstenarna för att förändra/förbättra sköldkörtelvården.

Grattis till oss – vi har blivit ett förbund!

$
0
0

I maj 2017 blev vi Sköldkörtelförbundet (tidigare Sköldkörtelföreningen) och startade vår första regionala förening på Gotland – vilket vi är otroligt glada för! Med hjälp av regionala och lokala förbund kan vi på ett ännu effektivare sätt arbeta för individanpassad sköldkörtelvård som bygger på aktuell kunskap. Vi anser att forskning är vägen framåt för att utveckla såväl diagnostisering som behandling av sköldkörtelsjukdom. Vi har sedan 2014 knutit nya kontakter med politiker, myndigheter, vårdgivare, intresseorganisationer, i och utanför Sverige, för att skapa ett organiserat samarbete på bred front – dialog och samarbete är nyckeln till framgång. Vi är Sveriges största organisation för sköldkörtelpatienter och den enda som kontinuerligt arbetar för en förbättrad och individanpassad sköldkörtelvård.

Men för att komma i mål behöver vi din hjälp. Hur då? Jo, sprid budskapet till personer med sköldkörteldiagnos och deras anhöriga att bli medlemmar hos oss. Ju fler vi är desto snabbare kan vården förbättras. Du kan som privatperson eller företag också ge ett bidrag till oss och på så vis bidra till bättre vård för cirka 460 000 personer med sköldkörtelsjukdom (varav cirka 80 procent är kvinnor). Förbundet arbetar i högsta möjliga mån volontär och alla bidrag går oavkortat till att förbättra vården så snabbt som möjligt. Vår ambition är att i närtid starta en forskningsinsamling – håll utkik här och Facebook.


IVO: Flera brister bakom dödsfallet i akut binjuresvikt

$
0
0

Läkartidningen skriver om IVO:s utredning, där man bland annat kan läsa:

”Nu togs ett TSH-prov för att kontrollera sköldkörtelns funktion. Provet var kraftigt förhöjt (168) och patenten bokades in för besök hos en specialist i endokrinologi. Denne bedömde att patienten hade en laboratoriemässigt uttalad hypotyreos och ordinerade fler prover som skulle tas några dagar senare. Patienten fick samtidigt behandling med Levaxin.”

Samt:

”Sex dagar efter provtagningen och besöket på akutmottagningen larmade närstående ambulans sedan patienten påträffats medvetslös i hemmet. Först nu uppmärksammades S-kortisolprovet som tagits sex dagar tidigare. Provet visade 18 nmol/L, att jämföra med referensvärdet 200-800 nmol/l.”

I det här fallet togs alltså ett kortisolprov vid insättningen av Levaxin – något som mycket sällan görs, även då det borde göras på rutin då det kan få katastrofala följder, vilket vi kan se här. Sorgligt nog glömde man att titta på kortisolvärdet.. Läs artikeln i sin helhet.

”Avsaknaden av utveckling på sköldkörtelområdet är skrämmande”

$
0
0

Cirka 450 000 personer har en sköldkörteldiagnos i Sverige. 80 procent av dessa är kvinnor.
Idag, den 25 maj, uppmärksammas internationella Sköldkörteldagen, World Thyroid Day. Det är en dag som verkligen behövs menar Emese Gerentsér, vice ordförande i Sköldkörtelförbundet:

– Avsaknaden av forskning och utveckling på det här området är skrämmande, inte minst med tanke på hur många människor och anhöriga som är drabbade. Kanske är det för att större delen är kvinnor? säger hon till Kurera, och lyfter därmed en fråga som är en het potatis när det gäller många vanliga tillstånd och sjukdomar.

Till artikeln på Kurera.se

Sköldkörtelföreläsningen med Dana Trentini ”HypothyroidMom” i Herlev 13 maj 2017

$
0
0

Resan mot ett tillfrisknande och rätt behandling ledde till att Dana Trentini för cirka fyra år sedan startade HypothyroidMom – en webbsida med information om sköldkörtelsjukdom, då hon insåg att det saknas kunskap och att rätt behandling är svår att tillgå. Dana Trentini har över en miljon följare på sin Facebooksida och antalet fortsätter att stiga.

Dana Trentini höll sin föreläsning i Herlev utanför Köpenhamn, där hon berättade sin historia om hur hon blev sjuk för elva år sedan, och det var början på hennes kamp för att må bra.

Idag mår hon äntligen bra och har fått rätt medicin, som i hennes fall var NDT. Hon fick ett missfall efter sin första graviditet och läkarna trodde inte hon skulle kunna bli gravid igen, men när hon började medicinera blev hon mot alla odds gravid vid 40 års ålder och fick sin andra son. Hennes diabetes försvann även helt och hållet när hon fick rätt behandling för sin hypotyreos.

Det bedrivs ingen forskning idag på denna problematik med sköldkörteln. Alla symtomen kan leda till sjukdom och även allvarliga tillstånd som kan leda till för tidig död om man inte får rätt behandling. Det är endast T4 som skrivs ut rent generellt i både USA och Canada. Eftersom vi som har förstått att vi har denna problematik och att alternativa metoder och medicineringar finns men ej praktiseras inom sjukvården, så menar
Dana att på grund av detta måste vi som har kunskapen vara den högljudda fågeln: ”You have to be the loud bird”.

Enligt Dana är det 700 miljoner människor som har sköldkörtelbesvär i världen och ännu fler som inte vet om att de har denna sjukdom. Även barn kan ha sköldkörtelbesvär och blir ofta diagnostiserade med ADHD och ADD. Dessa diagnoser kan ha en direkt koppling till sköldkörtelbesvär.

Hon tar även upp den forskning som Broda Barnes gjorde 1944–1958 där man såg ett samband mellan bröstcancer och struma. Det debatteras och har gjorts under cirka 50 år om det finns något samband mellan hypotyreos och bröstcancer. Där går åsikterna isär men Dana menar ”ingen rök utan eld” och det går ej att avfärda detta samband.

Hon tar vidare upp en del symtom så som obeskrivlig trötthet, övervikt, myxödem, hjärndimma, minnesproblem, migrän, håravfall, låg libido, dåliga tänder bland flera symtom. Man behöver dock ej ha alla symtom och det kan variera stort från person till person.

Hashimotos är den vanligaste orsaken till hypotyreos, säger Dana. Immunsystemet löper amok och attackerar sköldkörteln och detta leder till hypotyreos. Det man måste kräva är att testa är sina antikroppar mot sköldkörteln. Detta test, även om det beställs av läkaren, diskuteras ej med patienten och man får inte svar på vad testresultaten visar. Det är något man kan kräva av sin läkare. Nivåerna på antikropparna kan också vara normala på grund av att immunsystemet är så påfrestat att det inte tillverkar tillräckligt med antikroppar för att labbtestet ska visa något. Man kan ha både hypo- och hypersymtom vid Hashimotos. Detta är förvirrande och gör det komplicerat. Av denna anledning ska man testa sig regelbundet, ett par gånger per år säger Dana.

Andra tester som behövs tas är ferritin, för att göra en bedömning av järndepåerna i kroppen. Det finns fyra tester för att kolla järnnivåerna och man behöver göra alla enligt Dana. Låga järnnivåer förutom trötthet kan leda till håravfall och värdet ska ligga på minst 80. Järnbrist är också en anledning till att man ej reagerar på T3 samt när binjurarna är trötta. Man bör därför också göra ett kortisoltest för att kolla sina binjurar. Vid stress fungerar ej T3, och det är binjurarna som tillverkar stresshormoner som motverkar upptaget av T3. Kroppen gör då att T4 blir konverterat till inaktivt T3 som en försvarsmekanism, och då är T3 verkningslöst. Detta är kroppens sätt att reagera på stress för att överleva. Cellen behöver aktivt T3 för att få energi.

Vidare trycker Dana på att vi alla är olika och att en individuell medicinering är av stor vikt. Vissa mår bra på Levaxin andra på en kombination av T4 och T3 och en del svarar på NDT eller andra olika kombinationsbehandlingar mm.

Hon tar också upp NDT och de olika fabrikaten som finns och menar att de innehåller lite olika ämnen och kroppen kan reagera på innehållet. Det kan vara en idé att byta märke för att få optimalt resultat och må bättre.

Dana kallar Hashimotos för ”a party animal” på grund av att det växlar och går upp och ner i kroppen, hyper/hypo. Immunsystemet går helt enkelt amok.

Hon liknar problematiken vid en trebent stol där benen utgör:

  • Sköldkörtelhormonerna
  • Binjurarna
  • Könshormoner

Samt att man måste lägga pussel och få in alla bitar så som kost, vitaminer, mineraler, livsstil mm.

Tester att ta:

  • Kortisoltest
  • TSH
  • Fritt T4
  • Fritt T3
  • TG-antikroppar
  • TPO-antikroppar
  • Reverse T3
  • Tester (4) för att kolla järnnivåerna i kroppen
  • Testa jod och selen

Jod och selen jobbar tillsammans och man måste ta selen vid låga nivåer. Vissa menar att jod ej ska intas vid Hashimotos men det kan enligt Dana också vara så att man har jodbrist, och det är ej bra för sköldkörteln.

Det är viktigt att tarmen mår bra för att vitaminer och mineraler ska hjälpa. Magnesium, vitamin D, B12, zink, selen är viktiga tillskott för att optimera sin hälsa och stödja sköldkörteln.

Man bör göra ett avföringstest för att kolla eventuell Candidasvamp. Har man Candida i magen produceras ej hormoner normalt och det är sex stycken olika hormoner som utvecklas i magen och som kroppen behöver för att må bra.

Hon avslutar med att betona att vi är alla olika och det som fungerar på vissa inte gör det på andra. En individuellt anpassad behandling är av största vikt och även regelbundna tester då behoven och behandlingarna kan behöva ändras över tid. Graviditet, puberteten och klimakteriet är några kritiska perioder då behoven kan skifta.

Dana avslutar också med att trycka på att detta är ett internationellt problem och vikten av att samarbeta då det är ett problem i många länder världen över och vi behöver sprida kunskapen. Vi behöver vara som Dana säger ”the loud bird” – den högljudda fågeln för att budskapet ska nå ut i världen.

På hennes webbsida finns mycket mer information om vilka tester man kan göra, forskning och olika behandlingar mm för sköldkörtelproblematik. Besök: Hypothyroidmom.com

Föreläsningen arrangerades av:
DDHL, Den Danske Hypothyreose Landsforening: www.facebook.com/lavtstofskifteforening
och
Foreningen Stofskiftesupport: www.facebook.com/stofskiftesupport

Efter föreläsningen hölls en mycket trevlig middag med Dana
och våra kollegor från Danmark och Norge.

//Vid pennan, Sköldkörtelförbundets Camilla Carlsson

Studie som jämför Levaxin och NDT ska påbörjas i Norge

$
0
0

Sexårig forskningsstudie med flera hundra patienter som jämför Levaxin med NDT och andra läkemedelsalternativ, ska påbörjas i Norge. Studien blir ett samarbete mellan olika forskningsmiljöer. Dr Lars Omdal från Balderklinikken intervjuas. Se inslaget här (på norska).

45 år gammal myt påverkar 450 000 liv i Sverige idag

$
0
0

Välkommen att lyssna på den norske läkaren Lars Omdal, som kommer att berätta om bakgrunden till och ifrågasätta den myt som uppstod under 1970-talet och som envist lever kvar inom dagens medicin.*

För en del av de 98 procent som får standardmedicinen kan det vara så enkelt som myten säger – men inte för andra. Och vad gör man då?

I Sverige görs ofta inget alls.

Kanske är det förklaringen till att svenska sköldkörtelpatienter vallfärdar till Norge för att få vård – åtminstone de som har råd att betala för privat vård, resa och uppehälle.

Kom och lyssna till dr Lars Omdal, läkare och specialist i allmänmedicin, funktionsmedicin, miljö- och näringsmedicin och verksam vid Balderklinikken i Norge, när han föreläser om underfunktion i sköldkörteln och hur vården kan angripa problemet om inte standardmedicineringen Levaxin ger tillräcklig symtomlindring.

Och myten då? Jo, den är att behandling med Levaxin så att blodvärdet TSH normaliseras, alltid ger en sköldkörtelfrisk patient.

TID: Fredag 25 augusti kl 18:00–21:00
PLATS: Scandic Klara, Slöjdgatan 7 i centrala Stockholm (mellan T-centralen och Hötorget)
INTRÄDE: Medlemmar i förbundet har fått kod via e-postutskick, och betalar endast 150 kr + hanteringsavgift. Bli medlem och få medlemsavgift och inträde för 350 kr + hanteringsavgift. Önskar du ej medlemskap betalar du 395 kr för inträde + hanteringsavgift. Gratis för press. Pressackreditering sker till press(a)skoldkortelforbundet.se
KÖP DIN BILJETT: HÄR
ÖVRIG INFO: Föredraget börjar kl 18:00 prick, kom gärna i god tid (från kl 17:30). Under mingelpausen cirka kl 19:30–20:00 serveras en smoothie
ARRANGÖR: Sköldkörtelförbundet

Känner du till någon läkare som du tror kan vara intresserad av att komma och lyssna? Skicka ett mejl med namn på denna person samt gärna även kontaktuppgifter, till nadja.ostrom(a)skoldkortelforbundet.se

Fakta om Balderklinikkens metod:
På Balderklinikken görs en grundlig utredning av patienten där man inkluderar immunsystemet, eventuella metabola och psykiatriska symtom och ser över patientens livsstil inklusive stress, kost, näringsstatus och motion. Medicineringen individanpassas utifrån varje patient och man väljer att pröva andra läkemedelsalternativ och kombinationer om inte standardbehandlingen gett patienten tillräcklig symtomlindring. Balderklinikkens metod att utreda och behandla har visat sig vara framgångsrik och hjälper många sköldkörtelpatienter till hälsa. En forskningsstudie i detta ämne, ledd av dr Lars Omdal, kommer att påbörjas i Norge.

* Läs mer i den vetenskapliga artikeln The History and Future of Treatment of Hypothyroidism publicerad i Annals of Internal Medicine, 2016: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4980994/

Viewing all 590 articles
Browse latest View live