Quantcast
Channel: skoldkortelforbundet.se
Viewing all 588 articles
Browse latest View live

Expressen: Läkemedel indraget – patienter fick inget veta

$
0
0

170113 http://www.expressen.se/halsoliv/lakemedlet-indraget–patienter-fick-inte-veta/

Läkemedlet indraget – patienter fick inte veta

Läkemedlet Liothyronin drogs in. Medicinen hade för dålig effekt. Men läkemedelsföretaget Takeda Pharma informerade inte patienterna. Allmänläkaren Helena Rooth Svensson är en av de drabbade.
– Det är skandal. Det senaste halvåret har varit ett helvete. Jag blev bara sämre och sämre.

Läkemedlet Liothyronin från Takeda Pharma är ett syntetiskt sköldkörtelhormon. Medicinen används av omkring 7 000 svenskar, framför allt med ämnesomsättningsproblem orsakade av sköldkörtelsjukdom.

Men i slutet av förra året drogs åtta batcher, satser, av läkemedlet in.Orsaken var att en analys avslöjat att medicinen hade för dålig effekt. Upplösningshastigheten kunde sjunka vid lagring, till under godkända nivåer, enligt Läkemedelsverkets indragningsskrivelse. Detta skulle kunna leda till att effekten av medicinen sätter in långsammare eller blir sämre.

Myndigheten bedömde att felet kunde orsaka sjukdom eller felbehandling, utan att vara livshotande. Det är den näst allvarligaste klassen på en tregradig skala. Medicinen drogs in. Läkemedelsverket skickade ut information om felet till apoteken – men inte till allmänheten och de berörda patienterna. Inte heller läkemedelstillverkaren Takeda Pharma har valt att gått ut med information till allmänheten, exempelvis på sin hemsida.

Slår larm

Nu slår allmänläkaren Helena Rooth Svensson, som själv lider av sköldkörtelsjukdom, larm om att hundratals svenskar kan vara drabbade av de felaktiga medicinerna utan att veta om det.
– I mitt tycke är det en skandal. Jag upptäckte själv den här informationen av en tillfällighet. Det senaste halvåret har varit oförklarligt mycket svårt. Jag är inte återställd än. Rooth Svensson märkte en successiv försämring i sin hälsa. Hon fick svullnader, blev tröttare och drabbades av nattliga smärtor i sin ena fot.

– Jag blev jättesjuk men kopplade det först inte till medicineringen. Jag har ju tagit det här läkemedlet i flera år. Men det är ju alla klassiska symtom på låg ämnesomsättning – för att medicinen inte fungerat som den ska. Efter läkarbesök, provtagningar och en antibiotikakur fick hon till sist en remiss till ortopeden. Eventuellt skulle hennes värkande fot behöva opereras. Då läste Helena Rooth Svensson om den stoppade medicinen på Facebook.
– Jag tittade på mina burkar och såg att det var de indragna och overksamma medicinen.
Hon börjar nu sakta må bättre igen. Och foten behöver sannolikt inte opereras.
– Det går åt rätt håll, men det tar månader innan det rättar till sig helt. Jag är väldigt skrämd av det som hänt. Jag kommer aldrig mer att lita på en tablett.

Oroliga har hört av sig

Fler sköldkörtelsjuka har drabbats. Sköldkörtelföreningen har gått ut med information, och en del oroliga har hört av sig till föreningen, berättar ordförande Nadja Öström.
– Flera medlemmar som tar den här medicinen förstod varför de mått sämre.
En del patienter som försökt byta ut de indragna medicinerna har fått nej på apoteken. Sköldkörtelföreningen skrev därför till både Läkemedelsverket och läkemedelsföretaget Takeda Pharma.
– Det är upprörande att man undanhåller allmänheten om den här informationen, och verkar tycka att det är okej att medicinen kan orsaka sjukdom eller felbehandling! tycker Nadja Öström.
Takeda Pharma skriver i ett svar till föreningen att de är ledsna över oron som indragningen orsakat. Enligt företaget är det endast en mindre del av den tillverkade medicinen som är felaktig. Risken för felbehandling är låg och de indragna batcherna av medicin finns inte kvar på apoteken, enligt ett mejl från företagets VD Linn Mandahl Skepp till Expressen. ”Vi har alltså säkerställt att det på apotek endast finns läkemedel från de övriga batcherna.”

Oroliga bör kontakta sin läkare

Om en patient misstänker att hens läkemedel inte är av fullgod kvalitet kan man som alltid reklamera burken på apotek och få en ny, enligt Mandahl Skepp. Oroliga patienter bör kontakta sin läkare eller företagets medicinska avdelning.
På frågan om varför företaget inte gått ut till allmänheten om indragningen svarar Mandahl Skepp att det ”bestäms i samråd med Läkemedelsverket och är baserad på möjliga konsekvenser för patienten”.
Men läkaren Helena Rooth Svensson nöjer sig inte med det svaret. Hon tänker driva saken vidare som ett försäkringsärende.
– Jag har varit jättesjuk och jag orkade ingenting. Jag har fått tacka nej till extra uppdrag som läkare och därmed förlorat inkomster. Jag vill ha ersättning från läkemedelsföretaget.
– Det är en stor skandal att ett läkemedelsföretag, tillsammans med Läkemedelsverket, mörkar antingen frånvaro av effekt eller annan skadlig effekt av ett läkemedel.

Text: Expressen, Anna Bäsén anna.basen@expressen.se
Foto: Expressen/Sköldkörtelföreningen

 

 


Öppet brev till Takeda och LV: Varför informeras inte patienter och allmänhet?

$
0
0

Stockholm den 15 januari 2017

Öppet brev till läkemedelsbolaget Takeda Pharma AB och till Läkemedelsverket.

Varför informeras inte patienter och allmänhet?

Sköldkörtelföreningen fick av en händelse den 8 december 2016 vetskap om att vissa batcher av medicinen Liothyronin med omedelbar verkan dragits in från distributörer och apotek. Föreningen kontaktade då Takeda Pharma och fick lugnande besked. För säkerhets skull informerade vi dock våra medlemmar så gott vi kunde via våra interna kanaler.

De senaste dagarna har dock oroande många hört av sig till föreningen, personer som under längre tid medicinerat med tabletter från dessa batcher och som blivit, för dem själva, oförklarligt sämre i sin sjukdom. Dessa personer är nu upprörda och besvikna över att de inte fått besked om att de medicinerar med en undermålig medicin. En del har försökt byta den felaktiga medicinen mot ny, men nekats på apoteken. Många patienter runt om i landet är fortfarande omedvetna om att de intar undermålig medicin.

Produktion, marknadsföring och försäljning av läkemedel är hårt reglerad i EU och Sverige, just för att begränsa negativa effekter av en sådan händelse, som nu inträffat. Med ledning av vad vi nu kan överblicka, förefaller det som om vare sig Takeda Pharma eller Läkemedelsverket i detta fall tagit det ansvar för tillsyn, kontroll, produktsäkerhet och information som åligger dem.
Som representant för slutanvändarna önskar vi en förklaring till varför patienter inte genast informeras med till buds stående medel om medicinens kvalitetsbrister.

För Sköldkörtelföreningen

Nadja Öström
Ordförande

 

Sköldkörtelföreningen organiserar personer med sköldkörtelsjukdomar. Föreningen har cirka 3.500 medlemmar. Drygt 6000 personer medicinerar med Liothyronin – gissningsvis är några hundratal av dem medlemmar i föreningen.
Vissa batcher av medicinen Liothyronin drogs in den 8 december 2016 av Läkemedelsverket (LV) på grund av potentiellt bristande terapeutisk effekt. LV beslöt att endast meddela distributörer, grossister och apotek trots att man då visste att vissa batcher varit ute i handeln sedan lång tid och intas av personer som långtidsmedicinerar.

Intressepolitiskt program för föreningen – remiss till alla medlemmar

$
0
0

På årsmötet i mars 2016 beslutades att Sköldkörtelföreningen skulle ta fram ett program för föreningens intressepolitik. Styrelsen har utarbetat ett förslag, som styrelsen föreslår antas vid föreningens årsmöte den 25 mars 2017.

Nu inbjuds alla medlemmar att inkomma med synpunkter. Synpunkterna sänds till info@skoldkortelforeningen.se före den 15 februari. För att underlätta inbjuds alla till en informations- och diskussionskväll onsdagen den 1 februari 2017 kl 18.30 i ABF-huset, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm, Hjalmar Branting-rummet. Se skyltar innanför entrén för information om mötessal och våning.

Under denna kväll kommer också förslaget till föreningens nya stadgar att diskuteras. Välkomna!

Intressepolitiska programmet i pdf-format laddas ner här.

Vi uppmanar drabbade att rapportera biverkningar 

$
0
0

I fredags gick Läkemedelsverket och läkemedelsföretaget Takeda Pharma ut med var sitt pressmeddelande där de kommenterade problemen med mindre verksam Liothyronin, som föreningen tidigare rapporterat om. Läkemedelsverket uppmanar nu drabbade att berätta om sina hälsobesvär genom en så kallad biverkningsrapport, för att kunna analysera och agera på problemen. Vi uppmanar därför alla som mått dåligt av de indragna batcherna att snarast biverkningsrapportera till Läkemedelsverket.

Så här kan du biverkningsrapportera:

  1. Digitalt på Läkemedelsverkets webb. I rutan högst upp till höger på webbplatsen står Rapportera här! Klicka på blåa länken:
    E-tjänst patienter/konsumenter
  2. Post: Ladda ner en biverkningsrapport från Läkemedelsverkets hemsida eller här nedan:
    Biverkningsrapport_word

Undrar du över något eller vill berätta om din hälsa/hur du mår efter att ha medicinerat någon av de indragna batcherna med liothyronin kan du alltid mejla här:

 

 

SVT reportage om felaktig liothyronin

$
0
0

Läs SVT:s reportage om de indragna batcherna med liothyronin som drabbat många av våra medlemmar.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/patienter-fick-inte-veta-att-det-var-fel-pa-deras-medicin

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/pinsamt-att-jag-skulle-fa-veta-att-det-var-fel-pa-min-medicin-via-facebook

Länk till Rapport, inslaget börjar efter 10 min 40 sek: Rapport 29 jan 19.30_Fel på medicin – patienter fick inget veta 

Har du också blivit drabbad?

Kontakta oss och mejla om din upplevelse/hälsotillstånd: info@skoldkortelforeningen.se
Vi är Sveriges största aktiva förening för sköldkörtelsjuka som ständigt arbetar för att alla patienter ska ha rätt till individanpassad vård och behandling i hela landet. Genom ditt mejl kan vi framföra din situation till vårdansvariga, tillsynsmyndigheter m.fl.

Läkemedelsverket uppmanar också drabbade att berätta om sina hälsobesvär genom en så kallad biverkningsrapport, för att kunna analysera och agera på problemen. Vi uppmanar därför alla som mått dåligt av de indragna batcherna att också snarast biverkningsrapportera till Läkemedelsverket. Tills nu (sön 29/1-17) är det den information vi fått från Läkemedelsverket. Skulle något nytt komma upp kommer vi genast att informera om det här och på vår FB-sida. 

Så här kan du biverkningsrapportera:

  1. Digitalt på Läkemedelsverkets webb. I rutan högst upp till höger på webbplatsen står Rapportera här! Klicka på blåa länken:
    E-tjänst patienter/konsumenter
  2. Post: Ladda ner en biverkningsrapport från Läkemedelsverkets hemsida eller här nedan:
    Biverkningsrapport_word

Länk till nyheten från Läkemedelsverket 20 jan: 20 jan_Information från Läkemedelsverket om indragen Liothyronin

Information från Läkemedelsverket till patienter

$
0
0

30/1 kl 10.15 Sköldkörtelföreningen har idag varit i kontakt med Bengt Berglund på Läkemedelsverket, då många oroliga medlemmar har hört av sig till oss angående de indragna batcherna av Liothyronin.

Läkemedelsverket står fast vid att patienter som märkt av försämrad effekt av sitt läkemedel (liothyronin) ska rapportera biverkningar till dem.

Även reklamationer som görs blir till biverkningsrapporter då en försämrad verkan även räknas som en biverkan. Biverkningsrapporter kan även leda till reklamation.

Läkemedelsverket skriver följande:

Biverkningar
Om du upplever/får biverkningar kan du själv rapportera biverkningar som du eller någon närstående har upplevt. Även utebliven effekt av ett läkemedel betraktas som en biverkan och kan rapporteras. Du kan också kontakta din läkare, som kan rapportera in biverkningar.

En biverkan behöver inte vara utredd eller bekräftad för att rapporteras, utan endast misstanke om biverkning räcker som grund för rapportering. Du kan även rapportera biverkningar i samband med felanvändning, förgiftningar, överdoseringar, missbruk eller biverkning som uppstår om man använt ett läkemedel utanför godkänd indikation. Det är särskilt viktigt att rapportera allvarliga eller okända misstänkta biverkningar, och även biverkningar för de läkemedel som är föremål för så kallad utökad övervakning.

Upplever du en sämre effekt av ditt liothyronin ber vi dig att lämna in en rapport.

Mer information här: https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2017/Angaende-Lakemedelsverkets-indragning-av-Liothyronin/

Liothyronin – ny info från Läkemedelsverket och styrelsen

$
0
0

Detta har hänt: Föreningen har fått många mejl från sköldkörtelsjuka som berättar om försämrad hälsa pga vissa batcher (tillverkningssats) med Liothyronin. I berättelserna har de drabbade förlorat jobb, blivit sjukskrivna, fått svåra kognitiva problem, gått upp i vikt, tappat hår, fått hjärtproblem, sänkt kroppstemperatur m.m. Vår högsta prioritet är att representera alla drabbade patienter vid kontakter med sjukvård, myndigheter, läkemedelsföretag m.fl. och försöka få en klarhet i vad som hänt. Sköldkörtelföreningen är djupt oroad över att så många sköldkörtelsjuka fått försämrad hälsa när de medicinerat vissa batcher med Liothyronin och vi tar detta problem på högsta allvar. Vi känner med alla patienter och är väldigt ledsna för att vår patientgrupp blivit så hårt drabbad.

 

Detta har föreningen gjort: Vi har haft ett möte med Takeda och delgivit dem patientberättelser muntligen. Vi har vid samtalet behandlat berättelserna med högsta sekretess och endast återberättat symtom och ej röjt uppgifter som på ngt sätt kan avslöja en persons identitet. Detta för att visa att problemet inte är påhittat utan för att tydliggöra minskad symtomlindring och konsekvenser av detta.

Vi har även haft kontakt med Ebba Hallberg (avd för läkemedelssäkerhet) på Läkemedelsverket och förklarat patienternas situation.

 

Nedan svar från Läkemedelsverket på de vanligaste frågorna från medlemmar:

Kan Läkemedelsverket dra in Liothyronin om jag reklamerar min lio-burk pga utebliven effekt/försämrad kvalitet genom en s.k. biverkningsrapport?
Läkemedelsverkets svar: Det finns inga belägg för att man ska vara rädd för att produkten dras in pga att man biverkningsrapporterar. Det sker en löpande säkerhetsuppföljning av alla godkända läkemedel via t.ex. biverkningsrapporteringen. Om risken överstiger nyttan, ska inte läkemedlet vara kvar för försäljning. Så är inte fallet med Liothyronin och i den aktuella frågan, då Läkemedelsverket har bedömt att den identifierade avvikelsen inte är av den graden att den orsakar sjukdom eller felbehandling. Läkemedelsverket har även tillgång till reklamationer (se svar på fråga 4) från läkemedelsbolaget Takeda.

Var ska man uppge batchnumret i biverkningsrapporten?
Läkemedelsverkets svar: Konsumentrapport om misstänkt biverkan av läkemedel och/eller naturläkemedel är en blankett som finns att hämta på Läkemedelsverkets hemsida. I fält 23 i blanketten ska dosering och batchnummer anges. Rapporten skickas utskriven per post till Läkemedelsverket, Enheten för läkemedelssäkerhet.

Info från Sköldkörtelföreningen: OBS! Om du rapporterar via nätet/e-tjänsten – glöm inte att uppge det mycket viktiga batchnumret i ruta 20 eller 21 (läkemedlets namn och styrka) = så att det tydligt framgår att det är utebliven effekt på en specifik batch och inte fel på medicinen generellt.

Är det viktigt att rapportera utebliven effekt av min medicin? Gör min biverkningsrapport någon nytta och hur gynnar det mig?
Läkemedelsverkets svar: På Läkemedelsverkets hemsida   finns information om hur man som konsument/patient enkelt kan rapportera misstänkta biverkningar. Där återfinns också länkar till information om varför det är viktigt att rapportera och på vilket sätt myndigheten använder biverkningsrapporterna i den löpande övervakningen av marknadsförda läkemedel.
Biverkningar och reklamationer av läkemedel?
Läkemedelsverket vill att fler rapporterar biverkningar

Vad händer med den reklamation jag gjort till Takeda, får Läkemedelsverket tillgång till den?

Läkemedelverkets svar: Läkemedelsverket har tillgång till reklamationer av Liothyronin från Takeda.

Vårt budskap:

I alla kontakter vi har med sjukvård, myndigheter, Takeda m.fl. berättar vi att Liothyronin och Levaxin är livsviktig medicin för vår patientgrupp. Liothyronin har funnits på marknaden sedan 60-talet och inte haft en enda biverkningsrapport. Vi vet att många medicinerat med Liothyronin i många år och haft god effekt av den och har den som en livsviktig medicin. De batcher som diskuteras nu är ett problem vi aldrig tidigare upplevt och vi hoppas och tror att det går att åtgärda så att vi kan fortsätta att leva våra liv som förut med en fungerande medicinering. Mer om vår ståndpunkt kring Liothyronin hittar ni här: http://www.svt.se/opinion/nadja-ostrom-om-skoldkortel

Vad händer nu?

Vi hoppas snart få till ett möte med Läkemedelsverket för att delge dem de patientberättelser som inkommit till oss och se hur man kan komma till rätta med problemet. Angående juridik så har vi fått många förfrågningar om vad man kan göra om man blivit drabbad. Vi har inte haft resurser att undersöka detta noggrant, men tar gärna hjälp av juridiskt kunniga medlemmar/sköldkörtelsjuka för att se vilka möjligheter som eventuellt kan finnas juridiskt i rådande situation.

Hur kan man hjälpa till som medlem?

Som det är just nu är vi några få personer i styrelsen som arbetar med detta på vår fritid/på jobbraster. Samtliga styrelsemedlemmar är sköldkörtelsjuka och vad stress gör med våra kroppar vet vi alla. För att bli en stark röst för sköldkörtelsjuka i Sverige behöver vi vara många medlemmar.  Då skulle vi kunna ha ett kansli som kunde jobba med exempelvis den uppkomna situationen heltid på ett intensivare sätt. Vi har full förståelse för att det finns sköldkörtelsjuka (utförsäkrade m.fl.) som inte har råd att bli medlemmar. Misströsta inte, vi jobbar ”gratis” åt er – alla sköldkörtelsjuka kommer dra fördel av vårt enträgna jobb! Men vi hoppas att fler än 3700 sköldkörtelsjuka (antalet medlemmar idag) kan avvara 200 kr/år. För de två hundralapparna får man på sikt bl.a. bättre sköldkörtelvård osv. Vi uppmanar därför alla sköldkörtelsjuka som har råd/lust att bli medlemmar att anmäla sig här Känner du någon som inte är medlem – sprid gärna budskapet vidare!
Vi uppmanar fortsatt alla drabbade patienter att skicka in sina berättelser till info@skoldkortelforeningen.se . Vi garanterar alla sköldkörtelsjuka full sekretess och använder informationen i syfte att förbättra vården och komma tillrätta med rådande situation. Varje patientberättelse är ett bevis på att vi inte mår optimalt när något inte funkar med vår medicinering.
Styrelsen i Sköldkörtelföreningen
genom ordförande Nadja Öström
Sköldkörtelföreningen tror på att en förbättrad sköldkörtelvård – där patienter får individanpasad vård/medicinering – åstadkoms genom goda relationer och gott samarbete med alla myndigheter, vårdgivare m.fl som kommer i kontakt med patientgruppen. Föreningen samarbetar/har kontakt med: Läkemedelsverket, Svenska Läkaresällskapet, Endokrinolog föreningen, SBU, SKL,  SLL och andra landsting i Sverige, Socialstyrelsen, Takeda Pharma AB m.fl.

Var med och testa en unik app som håller koll på din medicin och dina symtom

$
0
0

Svårt att komma ihåg vilka mediciner du ska ta och när? Vill du ha koll på hur en viss medicin eller dos kommer att påverka dina symtom? Vill du ha ett enklare och effektivare sätt att hantera din hypo- eller hypertyreos? Om svaret på någon av dessa frågor är JA har du möjlighet att få vara med på en spännande resa och samtidigt förbättra hanterandet av din hypo- eller hypertyreos.

Välkommen till en workshop anordnad av Emelie Johansson och Suzette Loubser, i samarbete med Sköldkörtelföreningen. Emelie och Suzette har tagit fram Healthbook Tyreos en app-prototyp som ni kommer att få testa under kvällen.

Syftet med appen är att förbättra välbefinnandet och öka medvetenheten kring medicinering och symtom vid hypo- eller hypertyreos. Med appen blir det lättare för användaren att få en överblick och förstå hur de egna symtomen, som stress, humör och sömnmönster, kan vara kopplat till medicin, dos och hormonnivåer.

Appen är unik i sitt slag då något liknande avsett för personer med hypo- eller hypertyreos ännu inte finns på marknaden. Genom att delta i workshopen kommer du att få möjlighet att ingå i en testgrupp (frivilligt) och på så sätt vara med och påverka slutresultatet av appen!

Visst låter detta intressant? Anmäl dig genom att skicka ett email till emjohansson9@hotmail.com så snart som möjligt! Lätt tilltugg och dryck kommer att serveras på plats.

Datum och tid för workshopen: Torsdag 9/3-17 kl 18:30–20:00
Plats: Stockholm. Adress kommer inom kort

 


Senaste nytt från Takeda om Liothyronin

Ny artikel av dr Helena Rooth Svenssons i Medicinsk access

Senaste nytt från Takeda: Liothyronin uppfyller samtliga kvalitetskrav

Artiklarna i Dagens Medicin, Dagens Apotek och Läkartidningen

$
0
0

Om du missat februari månads artiklar om Liothyoninproblematiken från TT samt i Dagens Medicin, Dagens Apotek och Läkartidningen – så får du länkarna här:

Patienter larmades inte om kvalitetsbrister – nyhet från TT som publicerats i mängder av tidningar

Företaget visste om att det fanns problem med Liothyronin – artikel i Dagens Medicin och i Dagens Apotek

Läkare larmades inte – rutiner ses över – artikel i Läkartidningen

Nya rutiner vid indragna läkemedel – artikel i Dagens Medicin och i Dagens Apotek

 

 

Har du kvarstående hypobesvär trots Levaxinbehandling?

$
0
0

Standardmedicineringen för sköldkörtelsjuka är Levaxin. Många patienter upplever att de inte får fullständig symtomlindring och just nu kartlägger Kerstin Brismar, professor och specialist i endokrinolog och invärtesmedicin, hur många patienter som har kvarstående hypotyreossymtom och besvär vid Levaxinmedicinering.

Studien kan bana vägen för att större forskningsstudier framöver och på sikt bättre behandlingsalternativ för sköldkörtelsjuka. Om du skulle vilja förbättra vården kan du göra det enkelt genom att fylla i webbenkäten här fram till 170531: http://nnplm.se/enkat/

Läs mer om Nordiskt nätverk för personanpassad livsstilsmedicin/individanpassad vård på: http://nnplm.se/

Anmälan till webbenkät för bättre sköldkörtelvård

Varmt välkommen till årsmöte i Sköldkörtelföreningen den 25 mars

$
0
0

Årets årsmöte är lite speciellt, då det kommer att fattas beslut om nya stadgar och ett intressepolitiskt program för hälso- och sjukvårdsfrågor. Och som vanligt ska en ny styrelse väljas och andra sedvanliga frågor beslutas om.

Alla medlemmar är varmt välkomna!

När? 25 mars 2017 kl 11:30-15:00
Var? Tellus Fritidscenter, Lignagatan 8, Södermalm, Stockholm

Läs mer och anmäl dig här.

Nya patientlagen skulle leda till förbättringar – istället har det blivit sämre

$
0
0

Patientlagen, som ska ge patienten större inflytande i vården genom att stärka och tydliggöra patientens ställning, har inte fått genomslag och inte lett till några förbättringar sedan den infördes för två år sedan – snarare har det blivit tvärtom. Det visar en ny rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys. 

”Det är inte lagen i sig som är felet, även om myndigheten även kritiserar den på vissa punkter. Enligt rapporten handlar det snarare om att hälso- och sjukvården inte skapat förutsättningar för att den ska kunna tillämpas. Få känner till lagen, och inom vården har man dålig koll på vilka skyldigheter man har gentemot patienten. Landstingen och kommunerna har gjort för få insatser för att se till att lagen följs, och de insatser som har gjorts har bara varit koncentrerade till själva införandet av  lagen.

En annan försvårande faktor är att det finns en kultur inom hälso- och sjukvården där det inte är naturligt att sätta patienten i centrum och se hen som en aktiv samarbetspartner. Patienterna upplever inte att vården efterfrågar eller är intresserad av deras delaktighet. Enligt rapporten måste attityderna bland vårdpersonalen förändras så att det blir naturligt att patienten är delaktig, informerad och har inflytande.”

Läs fortsättningen i Läkartidningen: Bakslag för patientlagen

Läs mer i Dagens Medicin: Nya patientlagen gav inte patienterna mer inflytande

Debattartikel från Nätverket mot cancer: ”Det krävs mer än en patientlag för att stärka patientens ställning”

Enligt en undersökning som gjordes av Neuroförbundet tillsammans med läkemedelsbolaget Merck under 2015 hade bara 2 % av patienterna som svarade på enkäten blivit informerade om patientlagen vid sitt senaste vårdbesök. Bara 17 procent av de svarande har fått information om möjligheten att välja behandling, läkare och utförare av vård. Läs mer här.

 


Träffa HypothyroidMom i Danmark den 13 maj!

$
0
0

Bloggen HypothyroidMom har 2,5 miljoner besök per månad från över 200 länder och mer än en miljon följer HypothyroidMom, eller Dana Trentini som hon heter, på Facebook. Lördag den 13 maj besöker hon Herlev i Danmark.

Ta tillfället i akt och kom och lyssna till och träffa Dana Trentini, och andra HypothyroidMoms, denna dag! Kl 13:00–15:00 på Teaterbio, Herlev Bygade 30, 2730 Herlev.

Köp din biljett och läs mer här, eller här.

Läs mer om Dana Trentini här.

Föredraget arrangeras av:
DDHL, Den Danske Hypothyreose Landsforening: www.facebook.com/lavtstofskifteforening
och
Foreningen Stofskiftesupport: www.facebook.com/stofskiftesupport

Varmt välkommen hälsar Helle Sydendal och Anett Kroman!

Missa inte spännande föreläsningar på Sköldkörteldagen den 20 maj!

$
0
0

Välkommen att köpa biljetter till årets fullspäckade Sköldkörteldag. 

Datum: Lördagen den 20 maj kl 10–18.

Plats: ABF huset Stockholm, Sveavägen 41, 111 83 Stockholm

Biljetter köper du här: Länk till biljettförsäljaren Billetto

Biljettpriser: 

Medlem i Sköldkörtelföreningen: Inträde och fika = 350 kr (inkl hanteringsavgift). Rabatten kräver skickad kod (som du hittar i medlemsmejl som vi skickar ut med jämna mellanrum). Hittar du ej din kod? Mejla nadja.ostrom@skoldkortelforeningen.se

Bli medlem: Medlemskap, inträde och fika = 547 kr (varav hanteringsavgift 22 kr)

Ej Medlem: Inträde och fika = 625 kr  (varav hanteringsavgift 25 kr)

Vill du sponsra denna dag med en donation kan du välja valfritt belopp vid alternativet ”donation”. En donation ger inget inträde, men väl ett välkommet bidrag för bättre sköldkörtelvård till alla drabbade svenskar. Vi tackar allra ödmjukast för ditt/ert stöd!



Schema

09:30: Insläpp och kaffe/te, frukt

09:50: Presentation och Sköldkörtelföreningen hälsar välkommen!

10:00: Karin Nordlander – Föreläsning

11:30: Lunch (bokad eller valfri restaurang i området) Resturangkartan

13:00: Eva Damberg visar lymfmassage

13:30: Lars Omdal – Föreläsning

15:00: Fika med kaffe/te/vatten

15:40: Helene Kjellin – Föreläsare

17:15 Tack för idag!

 

Hoppas vi ses!

Mari, Anna, Carolina, och Nadja – teamet bakom Sköldkörteldagen 2017

Kontakt: nadja.ostrom@skoldkortelforeningen.se

 

VÅRA FÖRELÄSARE


Lars Omdal, läkare och funktionsmedicinare från Balderklinikken i Norge

www.balderklinikken.no

Ämnet för diskussion kommer att fortsätta att leta efter en logisk förklaring till varför vissa metabola patienter på T4 mono behandling fortfarande kämpar med symtom som trötthet och hjärndimma. Lars kommer att gå igenom den historiska användning av NDT och vad som hände när T4 tog över som standardbehandling, vad som är normalt T4 T3 fysiologi, titta närmare på den senaste forskningen om dejodinaser (enzymer som omvandlar T4 till T3), med särskilt fokus på hjärnan och de potentiella ”bias” som kan uppstå när T4 mono behandling av hypotyreos. Och vidare att del två av föreläsningen mer praktiskt om att använda T4 + T3 kombinationsbehandling, särskilt NDT och vår positiva kliniska erfarenhet med en holistisk behandlingsmodell genom 15 år, och en del medvetna punkter.

Karin Nordlander – Lycklig på riktigt!

www.karinnordlander.se

Man måste vara frisk för att orka vara sjuk – så hur gör jag för att må bättre? Är du trött på att vara sjuk? Valsar du runt i vårdkarusellen utan att få den hjälp du behöver? Blir relationerna där hemma ansträngda för att du inte mår bra? Då är du inte ensam.

”Man måste vara frisk för att orka vara sjuk – så hur gör jag för att må bättre?” fokuserar vi på dig och vad du kan göra för att må bra, oavsett hur din situation ser ut.

Karin Nordlander är terapeut och meditationslärare. Hon har mångårig erfarenhet av att hjälpa människor må bättre i sin vardag och hon har själv varit svårt sjuk i MS.

I sin föreläsning varvar hon fakta om dagens samhälle med personliga berättelser och konkreta verktyg för ett lyckligare liv.

Välkommen till en föreläsning som kan ge dig inspiration för stunden och välmående på lång sikt!

 

Helene Kjellin – Tarmhälsan!

www.helenekjellin.se

Föreläsning som handlar om varför problem med sköldkörteln uppstår, vad som påverkar med mera. Helene kommer att prata om att naturliga preparat som Thyro samt ex. Lio faktiskt hjälper men att det i förlängningen är ”medicin” som man troligtvis får fortsätta med om man inte reder ut grundorsaken. Sköldkörteln är det av kroppens organ som är allra känsligast för påverkan av gifter och tungmetaller och här kommer kopplingen till tarmen in och att läckande tarm i princip alltid ligger till grund för sköldkörtelproblematik. Så tarmen i fokus och kopplingen till sköldkörtelhälsan.

”Om du väljer mat din kropp är gjord för blir du pigg och frisk!”

Alla äter. Alla har en åsikt om mat….

För många blir maten ett problem, något jobbigt och ibland till och med något farligt. Så ska det inte vara. Mat ska vara något naturligt. Det ska vara självklart, okomplicerat, näringsrikt, mättande och gott!

I dag äter vi en allt mer artfrämmande föda. Ur ett evolutionärt perspektiv äter vi ny mat vilket resulterar i helt nya sjukdomar och problem i våra kroppar. Maten är för ren ur två perspektiv. Dels innehåller den för lite goda bakterier som man förr fick i sig genom konserveringsmetoden mjölksyrajäsning.

Ökad användning av antibiotika gör problemet ännu större då det dödar den naturliga flora vi bör ha i tarmen. Jästsvamp som Candida Albicans som för övrigt lever på socker och stärkelse tar över tarmar och matsmältningssystem.

Maten är också ren i bemärkelsen raffinerad. Vi äter muskelkött men ratar inälvor, brosk, märg mfl. nyttigheter. Vi tar bort skal och grova delar på frön, grönsaker och frukt och kvar blir ex. mjöl och juice med lågt innehåll av näring och fibrer.

Det kan gå ganska lång tid innan kroppen säger ifrån eftersom den gör allt för att överleva på det den får men till slut säger den stopp.

Det är då du kan välja att besöka en läkare och börja medicinera mot dina åkommor men du kan också välja att hjälpa din kropp att reparera sig genom att äta den mat vi är anpassade att äta.

Diabetes, hjärt och kärlsjukdomar, högt blodtryck, övervikt, värk och inflammationer, hormonella obalanser, astma och allergier, krånglande mage, kroniska tarmsjukdomar, migrän m.m… är bara några exempel på vår moderna ohälsa.

Moderna sjukdomar är orsakade av modernt leverne i form av mat vi inte är anpassade för och stress vilket kan kännas lite jobbigt. Men det betyder ju också att vi har väldigt stora möjligheter att själva påverka vår hälsa vilket ju i sig är helt fantastiskt!

Helene Kjellin, näringsterapeut”

 

Inte nöjd med den vård du får av din läkare? Kontakta då patientnämnden i ditt landsting!

$
0
0

Sköldkörtelföreningen fick ett mejl:

”Vill bara berätta att jag fått hjälp av patientnämnden med att få doktorn på min vårdcentral att äntligen lyssna på mig, och äntligen AGERA! Hurra!!! 

Efter tre månaders desperata rop på hjälp pga mina grymma symptom på att min hypo är felmedicinerad och behandlingen behöver ses över, jag har även grav brist på järn i mina järndepåer och behövde redan i januari, då jag sökte hjälp hos VC första gången, omgående järninfusioner men det hade inte doktorn uppmärksammat/brytt sig om trots att hon ska analysera och vid behov självklart utföra åtgärder snarast. Men det hjälpte inte hur många samtal jag ringde, inget hände trots att jag förklarade att jag blir sämre och sämre och det går fortare för varje dag.

Efter tips från 1177 samlade jag mina sista krafter och ringde patientnämnden. De var så trevliga och lyssnade på mig och förstod min förtvivlan. De skickade direkt en sk avvikelserapport till ansvarig chef på vårdcentralen där de förmedlade mina bekymmer, varför inte doktorn lyssnar och varför inget händer osv. Senare samma dag hade jag en ny tid hos denna doktor som jag kände mig totalt ignorerad av. Men hon hade fått påstötningar från annat håll, hon var som natt och dag!! 

Självklart skulle jag få järn redan nästa dag och det gick självklart bra att få det hos VC, inga problem. Jag påpekade lågt B12 bl a och vips så var recept klart så jag kunde hämta ampuller med B12 och sen få injektioner av det på VC, det gick så bra så. Remissen till endokrin var plötsligt skriven redan när jag kom, men doktorn hade ju inte med alla mina symptom och då lyssnade hon plötsligt noga och faktiskt skrev ner allt jag sa. Hon erbjöd sig att skicka en tilläggsremiss med alla svåra symptom jag har, och jag var tacksam för det men tänkte en stilla tanke ”om du bara hade lyssnat från början”…

Sen pratade vi om min sköldkörtel och mina värden som visar behov av att sänka Levaxin något samt att jag skulle behöva Lio. Jag tänkte det går hon aldrig med på att göra, men jovisst kan jag göra det sa doktorn, och tyckte att mitt förslag på att sänka Levaxin från 100 till 75 mkg samt lägga till Lio 10  mkg (5 mkg morgon och kväll) lät bra och vips så var det ordnat också. Jag trodde knappt det var sant!!!

Så dra er inte för att be patientnämnden om hjälp! Det brukar ge resultat sa 1177 och för min del blev jag plötsligt både lyssnad på, och tagen på allvar.”

Från 1177.se:

Kontakta patientnämnden med frågor eller problem som rör

  • offentligt finansierad vård landstingets hälso- och sjukvård
  • kommunernas hälso- och sjukvård i särskilda boenden
  • privata vårdgivare som har avtal med landstinget eller en kommun
  • handikapp- och habiliteringsverksamhet
  • folktandvården och den tandvård som landstinget finansierar.

Därutöver hanterar patientnämndens förvaltning också frågor som rör privata tandhygienister och viss privat tandvård.

Du kan ringa direkt till Patientnämnden på telefon 08-690 67 00. Om du väljer att mejla eller skriva brev istället, tänk på att inte skicka konfidentiella uppgifter via mejl eller brev. Beskriv kortfattat vad du vill ha information om eller be en handläggare kontakta dig.

Patientnämnden är en fristående och opartisk instans som enligt lag ska finnas i alla landsting/regioner.

Läkemedelsverkets analys: Läkemedlet Liothyronin uppfyller kvalitetskraven

$
0
0

Läkemedelsverket har, efter information om indragningen av Liothyronin den 20 januari 2017, gjort en oberoende analys av produkten. Resultatet visar att läkemedlet uppfyller ställda kvalitetskrav.

Läs mer

Graviditet och behandling med T3 eller NDT

$
0
0

Kvinnor som medicinerar med Liothyronin (T3) eller NDT (naturligt sköldkörtelhormon) och som blir eller planerar att bli gravida, får av sjukvården veta att de måste sluta med sådan behandling och övergå till monoterapi med Levaxin (T4). Många av dessa kvinnor, som gått över till kombinationsbehandling eller NDT därför att de inte mådde bra på Levaxin, undrar om inte en dåligt fungerande hypotyreosbehandling är sämre för fostret än kombinationsbehandling med Liothyronin eller NDT?

I en översiktsartikel från 2015 med titeln ”Combination Levothyroxine + Liothyronine Treatment in Pregnancy” publicerad i Obstetrical and Gynecological Survey, har man sett att kombinationsbehandling blir allt vanligare och därför valt att se över den forskning som finns i ämnet. Och det är inte många studier forskarna hittar. De refererar till en enda studie på råttor från 1990: ”Congenital hypothyroidism, as studied in rats. Crucial role of maternal thyroxine but not of 3,5,3′-triiodothyronine in the protection of the fetal brain” publicerad i The Journal of Clinical Investigation.

I denna studie gav man gravida råttor och deras foster ett läkemedel (Thacapzol) som kraftigt hämmar sköldkörtelhormonbildningen så att råttorna fick hypotyreos, med brist på både T4 och T3. När forskarna gav T4 till råttmamman normaliserades fostrets T3-nivåer i hjärnan. När de istället gav råttmamman T3 så skedde inget med T3-bristen i fostrets hjärna, inte ens när T3-dosen blev så hög att den var toxisk.

Med bakgrund av den forskning som finns (studien ovan men också där man till exempel studerat omvandlingen av T4 till T3 hos ett mänskligt foster) drar forskare slutsatsen att fostret inte kan använda sig av T3 från modern, utan själv måste bilda T3 av moderns T4.

Det är viktigt att den gravida har tillräckliga mängder T4 i blodet, då det finns mycket forskning som visar att T4 är viktigt för fostret (framför allt innan fostrets egen sköldkörtelfunktion börjat komma igång, vilket sker cirka vecka 16–18).

Vid behandling med T3 eller NDT förekommer det att T4-nivåerna blir (för) låga. Detta är anledningen till rekommendationen att gravida ska medicinera med T4 (Levaxin).

Viewing all 588 articles
Browse latest View live